HITÜNKKEL ÉS ALKOTÁSAINKKAL AZ EURÓPAI UNIÓBA! 
BESZÁMOLÓ

Magyar Mise           Díjkiosztó ünnepség      A kiállítás virtuális katalógusa - A kiállítók és a témák jegyzéke itt!     Virtuális kiállítás 

A bírálás és a zsűrik  

GÉNIUSZ - EURÓPA Nemzetközi Találmányi, Ipar- és Képzőművészeti Kiállítás 

HUNGEXPO Budapesti Vásárközpont F pavilon,  2004. május 1 - 4.

  • A jövőbe vetett hit, az alkotóképesség és az együttműködés bemutatása

  • Az Európai Unió kibővülésének tiszteletére megszervezve a "Hagyomány és Hozomány" kiállítás részeként

  • Több mint ezer alkotás 21 országból 

  • A feltalálói, alkotói verseny

Rendező: A Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE), házigazda: HUNGEXPO Vásár és Reklám Rt.

A kiállításról film készült, ami cd és videó szalag hordozón megvásárolható, érdeklődés: 
PVP stúdió, Pálos László: 1/ 319 5196

 BESZÁMOLÓ

A kiállítást a „Hagyomány és Hozomány” című rendezvénysorozathoz kapcsolódva a Magyar Feltalálók Egyesülete rendezte meg 2004. május 1-4. között a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, amelyen szerepelt 358 magyar találmány, 58 magyar ipar- és képzőművész, továbbá 2 nemzetközi szervezet valamint 16 ország kollektív bemutatója.

A kiállítók a standokat díjmentesen kapták a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal (NKTH), a Magyar Szabadalmi Hivatal (MSZH), a Richter Gedeon Rt., a Danubia Szabadalmi és Védjegy Iroda valamit az SBG&K Nemzetközi Szabadalmi Iroda anyagi támogatása következtében. A magyar állami szervek közül a Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium, NKTH és MSZH információs standon szerepeltek.

Dr. Lippényi Tivadar NKTH elnökhelyettes nyitotta meg a kiállítást, Kiss Péter miniszter jelenlétében.

 

Kiss Péter miniszter fogadása a MAFE standon

 

  

Lippényi Tivadar megnyitja a kiállítást

 

Kiss Péter miniszter üdvözli a kiállítókat

 

A kiállítók egy csoportja

A feltalálók és alkotóművészek hozzátartozóikkal együtt több mint kétezren vettek részt a Budapesti Szent István bazilikában május 1-én este rendezett hálaadáson. Ott elhangzott Tolcsvay László és Tolcsvay Béla „Magyar Mise” című műve világhíres művészek előadásában.

A GÉNIUSZ – EURÓPA kiállítást meglátogatta több jelenlévő ország nagykövete és magas rangú diplomatája, országgyűlési képviselők, valamint Kovács László külügyminiszter. A HUNGEXPO adatai szerint összesen 38 500 látogató volt.

 

A résztvevők lakóhelyei önkormányzatainak képviselőiből álló hazai zsűri, melynek elnöke dr. Lippényi Tivadar NKTH elnökhelyettes és a nemzetközi zsűri, melynek elnöke Constantin Ranea (Románia) értékelte a műveket. A díjkiosztó ünnepségen, amelynek díszvendége dr. Bendzsel Miklós államtitkár, az MSZH elnöke volt, a több mint ezer alkotás közül 350 művet díjaztak, a találmányokat tíz kategóriába sorolva. A magyar szereplők ebből 250 díjat elnyertek.

 A díjkiosztó ünnepség május 3-án volt a helyszínen (képriport).

A GÉNIUSZ – EURÓPA Nemzetközi Találmányi Ipar és Képzőművészeti Kiállítás nagydíját Kecskeméthy Géza nyerte el utólagos kéménybélelési eljárásával.

A kiállításon szereplő legjobb magyar találmány számára az ENSZ Szellemi Tulajdon Világszervezete által felajánlott aranyérmet és pénzdíjat Oros Gyula dr. és társai kapták meg környezetbarát növényvédőszer család kidolgozásáért.

Három magyar minisztérium pénzdíjat ajánlott fel. A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi minisztérium díját Osbáth Sándor – Zalai Tibor közúti jelzőtábla rendszerével, amelynek megvalósítása munkahelyeket teremt Zala megyében, a Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium díját Hoffmann László szálas üveghulladék újrahasznosítással, és a Belügyminisztérium díját pedig a Kutató Diákok Országos Egyesülete nyerte el tagjai nívós találmányaival. A Pénzügyminisztérium különdíját Raisz Iván dr. környezetvédelmi technológiáival érdemelte ki.

A magyar feltalálók öt kategória győzelmet szereztek: Ambrus Imre (Térhatárolás vázszerkezet nélkül), Dutkay György dr. (Kerámiaréteg szigetelésű villamos gép), Erdély M. Dániel (Térkitöltő rendszer), Horváth István dr. (Immunizálási eljárás érelmeszesedés ellen) és Pintér István dr. (Kopásálló bevonat fémekre).

 

A GÉNIUSZ – EURÓPA az innováció terén az utóbbi évek legjelentősebb eseménye volt. Nagyban hozzájárult a társadalom innovációs képessége növekedéséhez. A feltalálók és alkotó művészek először mutatkoztak be együtt, és legjobbjaik magas erkölcsi elismerésben részesültek. Az innovációs marketing terén sok százan lemérhették újdonságaik piaci fogadtatását. Jelentős számú üzleti kapcsolat jött létre.

 

Budapest, 2004. május 5.

A kiállítás védnöke:

Dr. Szekeres Imre államtitkár (Miniszterelnöki Hivatal) 

 Üzenete itt olvasható:

 GÉNIUSZ – EURÓPA 
Egy rendezvény, melyet feltalálók és művészek álmodtak meg.
Egy rendezvény, melynek hazánk ad otthont.
Egy rendezvény, melyet az Európai Unió bővítésének alkalmából hívtak életre.

Kettős öröm ez valamennyiünk számára. Ünnepeljük együtt az emberi alkotóerő csodáját és Európa teljesebbé válását!”

 Az eseményt anyagiakkal támogatta:

Nemzeti Kutatási és Technológiai 
Hivatal
Magyar Szabadalmi 
Hivatal
Richter Gedeon Vegyészeti 
Gyár Rt.
Danubia Szabadalmi és 
Védjegyiroda
SBG@K Nemzetközi Szabadalmi 
Iroda

Hagyomány és Hozomány

Ünnepi rendezvény az Európai Unióhoz történő csatlakozás alkalmából

Budapesti Vásárközpont, 2004. május 1. - 4.

Rendező: Hungexpo Rt.