GÉNIUSZ-EURÓPA

Nemzetközi Találmányi, 
Ipar- és Képzőművészeti Kiállítás 

Budapesti Vásárközpont, 2004. május 1. - 4.

Zsűrizés és díjazás

A Nemzeti Zsűri alakuló gyűlése május 1-én 11 órakor lesz az F pavilonban.

A bírálás május 1-én és 2-án történik.

Katalógus  

 

 

 

 

Rendező: A Magyar Feltalálók Egyesülete (MAFE)

Tájékoztató

A találmányok értékelése a lelemény (35 %), és a jövőbeli hasznosságuk (35 %), valamint a bemutatás színvonala (30 %) alapján történik.

Az értékelést két fázisban végzik.

A rendezőség a benevezett találmányokra vonatkozó anyagot megküldi a bírálóknak, akik a kiállítás megnyitásáig elbírálják azt a lelemény (35 %), és a jövőbeli hasznosság (35 %) szempontjából.

A második fázisban a kiállított találmányokat a Vásárvárosban szemléző Bíráló Bizottság a bemutatás színvonala szerint rangsorolja. Az eredményeket a rendezőség szekciónként (lásd alább) összesíti, és ez alapján alakítja ki a díjazottak listáját. Szekciónként a győztesek arany, a második helyezettek ezüst, a harmadik helyezettek bronz GENIUS-EUROPE-érmet kapnak. A további helyezettek GENIUS-BUDAPEST érmet kapnak.

 

A verseny a találmányok számára a Nemzetközi Szabadalmi Osztályozás (International Patent Classification) szerinti az alábbi csoportokban folyik:

A-1 Szekció - Közszükségleti cikkek (mezőgazdaság, élelmiszerek, személyi vagy háztartási cikkek)

A-2 Szekció - Közszükségleti cikkek (egészségügy, szórakozás, sport, játék, stb.)

B Szekció - Alakító műveletek; Szállítás (elválasztás; elegyítés, alakítás, nyomtatás, szállítás, stb.)

C Szekció - Vegyészet; Kohászat

D Szekció - Textil- és Papíripar (a C Szekcióval együtt díjazva)

E Szekció - Helyhez kötött létesítmények (építés, bányászat, stb.)

F Szekció - Gépészet; Világítás; Fűtés; Fegyverek; Robbantás

G-1 Szekció - Fizika (műszerek, fényképészet; hangszerek; nukleonika, stb.)

G-2 Szekció – Fizika (vezérlés; számítástechnika; szoftverek, oktatási eszközök;)

H Szekció - Elektromosság; Villamosság

Az ipar és képzőművészi alkotások értékelése az esztétikai élmény (50%), a tartalom („Hagyomány és Hozomány”) és a forma (25-25%) alapján történik. 

A kiállított művészeti alkotásokat a Bíráló Bizottság pontozza (A "Hagyomány és Hozomány" szellemiség tükröződése: 15%, esztétikai élmény: 70% és a bemutatás színvonala: 15%.) Az eredményeket a Rendezőség művészeti áganként (festészet, grafika, szobrászat, plasztika, textilművészet, foto) összesíti, és ez alapján alakítja ki a díjazottak listáját. Művészeti áganként a győztesek arany, a második helyezettek ezüst, a harmadik helyezettek bronz GENIUS-EUROPE-érmet kapnak. A további helyezettek GENIUS-BUDAPEST érmet kapnak.

A zsűrik

A Nemzeti Zsűri felkért szakértőkből és a magyar kiállítók lakóhelyének egy-egy képviselőjéből áll. Ezek a bírálók pontozzák a fentiek szerint az alkotásokat.

A Nemzeti Zsűri elnöke:

Dr. Lippényi Tivadar úr, a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettese. 

Okleveles gépészmérnök (1973), 1986-ban doktorált optika és műszertechnika tárgyakból.1973-84-ig a KFKI tudományos munkatársa, kutatási területe: Lézerek és lézeralkalmazások, optomechanika volt. Vezetésével fejlesztették ki Magyarországon az első, klinikai gyakorlatban is bevált lézeres gégészeti mikrosebészeti berendezést. 1981-82-nem az Ottawa-i Carleton egyetemen volt ösztöndíjas kutató. 1984-től a TUNGSRAM Rt. Munkatársa. 1986-ban vezetésével megalakult a TUNGSRAM Lézertechnika leányvállalat. Az 1998-ban Kft-vé átalakult céget 1991-ig vezette. 1995-99-ig az INNOSTART Nemzeti Üzleti és Innovációs Központ Alapítvány igazgatójaként a vállalkozásfejlesztéssel és innovatív projektek menedzselésével foglalkozott. 1998-ban az Európai Üzleti és Innovációs Hálózat igazgatósági tagjává választották. 1999 és 2002 között az üzleti tanácsadással és projektmenedzseléssel foglalkozó INNOLT Kft. ügyvezető igazgatója volt. 2002-töl 2004 januárjáig a Miniszterelnöki Hivatal Stratégiai Elemező Központjának Innovációs Főosztályát vezette kormány főtanácsadóként. 2002 február 1-től a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatal elnökhelyettese.

Dr. Lippényi Tivadar úr

A két alelnök: Kovács József úr (Genf, Arcopharma) és Kern Imre úr (vajdasági miniszter, Palics)

A Nemzetközi Zsűri az elnökből és a két alelnökből valamint a kiállítók csoportjainak delegátusaiból áll. Ez a testület ítéli oda a díjakat a Nemzeti Zsűri pontozása és a saját értékítélete alapján.

A Nemzetközi Zsűri elnöke: 

Dr. Constantin RÂNEA úr (Románia; 50 éves), mérnök, kandidátus, Románia Oktatási, Kutatási és Ifjúsági Minisztériuma Innovációs és Technológia Transzfer Igazgatóságának vezetője 2001-től. Ezt megelőzően a Bukaresti Műegyetem tanára volt. Feltaláló, 4 könyv és 44 tudományos dolgozat szerzője.

Dr. Constantin RÂNEA úr

A Nemzetközi Zsűri alelnöke: 

Virgilio (Billy) L. Malang úr (Fülöp-szigetek; 58 éves), politológus-közgazdász és üzletember. Az első Fülöp-szigeti nyelven kiadott szabadalom és több más feltalálója, találmányaiért számos hazai és nemzetközi díjat kapott. Több Fülöp-szigeti feltaláló és innovációs szervezet alapításában vett részt, azok vezetője. Találmányi kiállításokat szervezett hazájában, diákoknak kreativitás képzést alapított. Könyvet is írt a feltalálásról.

Virgilio (Billy) L. Malang úr