HITÜNKKEL ÉS ALKOTÁSAINKKAL AZ EURÓPAI UNIÓBA! 

BESZÁMOLÓ

Az Európai Unióba történő csatlakozásunk és a Budapesti Vásárvárosban (Hungexpo) folyó GÉNIUSZ - EURÓPA Nemzetközi Találmányi és Képzőművészeti  Kiállítás megnyitása alkalmából a Magyar Feltalálók Egyesülete 2004. május elsején 19 óra 30 perckor Budapesten, a Szent István Bazilikában ünnepi misét rendezett. A hálaadási és Veni Sancte  misét bemutatta: Dr. Hajnal György kanonok-plébános.

Az ünnepi alkalommal a mise keretében elhangzott Tolcsvay László és Béla: Magyar Mise című alkotása. Ez volt annak a műnek szakrális körülmények közötti első előadása.

A liturgiában közreműködött Latorcainé Újházi Aranka. A hívek könyörgéseit nemzeti nyelven mondák:
Dr. Latorcai János országgyűlési képviselő, dr. Vedres András MAFE főtitkár, Virgilio Malang PhIA elnök, Fülöp-szigetek,  dr. Jerzy Polaczek SPWiR főtitkár, Lengyelország, William Crutcher UIO elnök, USA.

Hajnal György kanonok megáldotta a kiállításon szereplőket és műveiket. 

Elhangzott:

 Magyar Mise 

 Tolcsvay László zenéje és Tolcsvay Béla verse

Előadók voltak:

Sáfár Mónika, Sebestyén Márta, Sasvári Sándor, Tolcsvay László, Tóth József

valamint a Rotunda Énekegyüttes

Vezényelt: Mózer Annamária

A 2004. május elsejei miséről készült filmriport itt látható.

A "Magyar Mise" bemutatója 1990-ben volt a Zeneakadémián,
 - a teljes zenei anyag itt élvezhető.

A Magyar Mise szövege (pdf)

Hajnal György kanonok-plébános

A szentmise résztvevői

 A lengyel testvérszervezet zászlaja

Tolcsvay László

A szólisták

A művek és az alkotók  megáldása

 

A GÉNIUSZ - EURÓPA Nemzetközi Találmányi és Képzőművészeti  Kiállításról készült riport itt  van.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Péreli Zsuzsa:
Himnusz (1996) Gobelin,
gyapjú selyem, pamut; 240 x 160 cm

A A GÉNIUSZ - EURÓPA Nemzetközi Találmányi és Képzőművészeti  Kiállítás katalógusának előszava:

Tisztelt Olvasó!

A magyar feltalálók és alkotóművészek nevében köszöntöm a tisztelt Olvasót.

Állomáshoz érkeztünk.
Mögöttünk egy hosszú út pora. Takarja a távoli őshaza füvét, a Kárpátok bérceit, belepi sátraink, kunyhóink, házaink, palotáink, otthonaink nyomát, dolgos napjaink és csatározásaink földjét.
A visszatekintő emlékezet kincseket csillant. Lovas virtust és szentjeinket, az újjáépítő igyekezetünk példáit a magunk rombolásai és a tatár, török, német, orosz pusztításai után.

Anyanyelvünk és történelmünk arany kelméjébe öltözve egymásra találunk. Fogjunk össze bátran, és mielőtt rálépnénk a kijelölt új útra, rakjuk meg vándortarisznyánkat. Azt vigyük magunkkal, ami nélkül nehezebben juthatunk előbbre. A hit az első és a legfontosabb, amire szükségünk lesz. Mutassuk fel, ápoljuk és növeljük hitünket, különösen most, az induláskor.
Ajándék is kerüljön a tarisznyánkba, olyan, amivel az új utunkon járva kedveskedhetünk. Az ne legyen vásárolt holmi, hanem amit magunk alkottunk: találmányaink, tudományos eredményeink és művészi alkotásaink.

Hová is vezet ez az út?
A Mindenség Ura e titok tudója. Mi hiszünk abban, hogy sima, egyenes úton fogunk haladni majd, békességben, egységben, szükséget nem szenvedve. Azonban ez nem elég! Áldozat is kell, hogy kiérdemeljük egymás és Isten segítségét. És legfontosabb a szeretet, amely nélkül az ember elbukik.

Tisztelt Olvasó, ha a baloldali képre pillant, az ott látható alkotás szavak nélkül mondja el mindezt. Ha pedig meghallgatja a Magyar Mise zenéjét, elolvassa szövegét, a Magyar Mise közvetítésével növekedhet a hit és a szeretet mindnyájunkban. E honlapon megtalálja a „vándortarisznyánkat”, benne legújabb találmányaink, ipar- és képzőművészeti alkotásaink, a GÉNIUSZ-EURÓPA kiállítási katalógusban sorjázva.

 Kívánom, hogy örömünkre szolgáljon részesévé válni a történelmi pillanatnak, amikor az Európai Unióhoz velünk együtt tíz új tag csatlakozik.

 Kelt Budapesten, a 2004. év húsvétján.

 Szívélyes üdvözlettel:  Dr. Vedres András, a Magyar Feltalálók Egyesületének főtitkára