KILENCEDIK MAGYAR FELTALÁLÓK NAPJA

 

 ÜNNEPLÉS

 

2017. június 9. (Péntek)

 

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.

 

 

 

Több országban már hosszú évtizedek óta megünnepelik a saját feltalálóik napját. A Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 2008. évi Közgyűlése közfelkiáltással elhatározta, hogy:
 

a Magyar Feltalálók Napja június 13-án legyen.

Azért esett e napra a választás, mert 1941. június 13-án jelentette be Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel díjas tudós, Eljárás jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására című találmányát, amelyre a Magyar Szabadalmi Bíróság 133 789. számon 1947-ben szabadalmat adott. Ez a magyar szabadalom indította el e létfontos vitaminnak a gyógyszerré válását. Nincs ezen kívül még egy magyar szabadalom, amely ekkora hatású lett volna az innováció terén.

Szent-Györgyi Albert életéről és munkásságáról > > > itt olvashat.

Meghívó

 

Meghívjuk a Magyar Feltalálók Egyesületének tagjait és hozzátartozóikat a IX. Magyar Feltalálók Napjának ünnepségére, amelyet 2017. június 9-én pénteken rendezünk meg a Nemzeti Botanikus Kertben (Vácrátót, Alkotmány utca 2-4).

A helyszínról:

A Nemzeti Botanikus Kert a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete, Ökológiai Kutatóközpont egyben (honlapja itt).
Az intézmény több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kerthazánk legjelentősebb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron terül el. A kertben fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, és 73 puhatestű (csiga, kagyló) állatfaj talált itt otthonra. Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben kedves vendégeinket.

Megközelítés:

  • Személygépkocsival: M2 vagy az M3 úton megközelíthető, letérve Vácrátót felé > > > térkép itt  (Parkolás a kert főbejáratánál.)

  • Autóbusszal: Budapesti M3 metró Újpest városkapu végállomástól kell utazni a 314 járatszámú helyközi busszal, indulási időpontok: 7:50 illetve 10:00 óra (menetrend itt). Ez a busz a botanikus-kert előtt áll meg.

  • Vonattal: Budapest Nyugati pályaudvarról az S71 sz. vonattal menjen Vácrátótig, indulási időpontok: 8:00, 9:00 illetve 10:00 óra. (Vácrátót állomástól 30 perc gyaloglás a kertig, öregekért autóval megyünk, ha előre kérik azt a jelentkezéskor.)

Program:

8:00 - 11:00 - Találkozó a kertben, szabad séta (itt egy javaslat)

11:00 - 13:30 - Ünnepi Ülés, helyszíne a "Karbonház".

Ennek az épületnek a hőellátása a passzív napenergia-hasznosítás elvén működik: földhőt hasznosít. Kivételesen alacsony energiafelhasználása révén kevésbé terheli a környezetet, működtetése minimális szén-dioxid kibocsátással jár. Az épületben kialakított konferenciaterem alkalmas ismeretterjesztő előadások tartására.  A teremhez  kapcsolódik a földszinten lévő, „Túl nagy lábon élünk” című szemléletformáló, interaktív állandó kiállítás.

11:00 - 12:00  - „Túl nagy lábon élünk” című kiállítás megtekintése (ismertető itt). A kiállítás témakörei: 1.) Éghajlatváltozás, 2.) Biológiai sokféleség, 3.) Alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaforrások, 4.) Geoterm projekt, 5.) Klímabarát otthon, 6.) Váltson méretet!

12:00 - 13:00  - A feltalálók és az ökológiai lábnyom - előadás és hozzászólások (Vedres András és egyesületi tagok)

13:00 - 13:30 - A feltalálók helyzete - 2017" - vélemények begyűjtése hozzászólások alapján.

13:30 - 14:30 - Közös étkezés (hideg ételek, üdítő italok)

14:30 - 15:30 - Kertlátogatás vezetéssel

15:30 - 18:00 - Szabad séta

 

Költségek, jelentkezés:

MAFE tagok számára a program teljesen ingyenes (belépés, étkezés), de előzetes jelentkezés szükséges telefonon (+36 1 220 3040 vagy e-mail üzenettel: genius@inventor.hu címre. Hozzátartozóknak a belépés ingyenes, az étkezésért a helyszínen 1000 Ft. fizetendő. Számukra is kell előzetes jelentkezés. A jelentkezések határideje: 2017. június 6. 20:00 óra. A szervezőmunkánkat segítik, ha minél előbb elküldik a jelentkezést.

 

 

 

Szent-Györgyi Albert: Fohász

 

Uram! Ezt a gyönyörű Földet adtad otthonunknak,

Mélyébe mérhetetlen kincseket rejtettél,

Képessé tettél, hogy megértsük művedet,

Megkönnyítsük munkánkat, száműzzük az éhséget és betegséget.

 

Mi kiássuk a kincseket, hogy azokat eltékozoljuk,

Belőlük a pusztítás félelmetes eszközeit készítjük,

Hogy azokkal leromboljuk, mit más ember épít,

Míg azok ellenünk nem fordulnak és elpusztítanak minket, és gyermekeinket.

 

Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban,

Megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját,

Hogy ez a mi bolygónk a békesség, a bőség,

A boldogság és szépség biztos otthona lehessen.

 Ámen

 

 

 

"Nekünk magyaroknak az a legfőbb bajunk a világban, hogy rólunk mást alig tudnak, mint hogy militaristák vagyunk és hogy itt terem a csikós, a csárda, a betyár és a gulyás. Ezen nincs sok tisztelni vagy megbecsülni való... - írta Szent-Györgyi Albert nyílt levelében több mint fél évszázada, és azt tartotta kívánatosnak, ha minden erőnket az alkotó, építő munkára fordítjuk és a kultúra terén próbálunk erősek lenni."