SZOLIDARITÁS

a Magyar Feltalálók Egyesületétől

 2017.  04.  13.

Veszélyben a civil szervezetek szabadsága

A FIDESZ-KDNP kormány konzultáció nélkül, sebtében módosította a felsőoktatási törvényt. Ezzel ellehetetleníti a negyedszázada alakult Közép-Európai Egyetem (CEU) működését. Ez a poszt-graduális képzést végző egyetem jelenleg a nemzetközi ragsorolás tekintetében messze a legkiválóbb Magyarországon lévő felsőoktatási intézmény.

Egy törvénymódosítással, amely orosz illetve izraeli mintára készült,  a civil szervezetek közül indokolatlanul megkülönböztetnék azokat, amelyek külföldről is kapnak anyagiakat.

Mindezek sértik hazánkban a demokratikus berendezkedést, és mérgezik az alkotói légkört. A MAFE Alapszabályában foglaltak szerint az ilyesmik ellen fel kell lépnünk. Ezért fogadtuk el a Civil Kollégium Alapítvány által közzétett alábbi állásfoglalást.


Állásfoglalás

A magyar társadalomnak szüksége van a civil szervezetek munkájára. Sokféle és pótolhatatlan munkát végzünk a közjó és a demokrácia kiteljesítése érdekében: az állampolgárok önszerveződésének biztosítunk lehetőséget, keretet adunk közös tevékenységeiknek a kultúra, az oktatás, az egészségügy, a környezetvédelem vagy az érdekérvényesítés területén. Lehetővé tesszük, hogy az állampolgárok csoportjai közösen képviselhessék érdekeiket, részt vegyenek a közéletben és ellenőrizzék a politikai hatalom mindenkori gyakorlóit.

Mi, az állásfoglaláshoz csatlakozó civil szervezetek elutasítjuk a kormány korlátozó és megbélyegző törekvéseit, mert tudjuk, hogy a magyar társadalomnak szüksége van ránk. Olyan ügyekkel foglalkozunk, amikre mások nem fordítanak kellő figyelmet. Kiállunk magunkért és egymásért.

Ezt a dokumentumot 2017. április 12-ig 249 civil szervezet írta alá > > > támogató szervezetek listája itt


Tüntetés

Több tízezer ember, közöttük tagjaink is,  vett részt április 12-én a 17.30-19.00 óra között megtartott, több mint 100 civil szervezet csatlakozásával létrejött Hősök vétója eseményen a budapesti Hősök terén.

A békés és erőszakmentes eseményen a tömeg egy „Civil” feliratot körülölelő szívet állt körbe, jelképezve, hogy a civil szervezetekre szüksége van Magyarországnak. Mindannyian civilek vagyunk és kiállunk a saját közösségeinkért, a környezetért és a gondolat szabadságáért.

Civilizáció fényképe.

 

Video itt megtekinthető

Vissza a MAFE honlapra > > > http://inventor.hu