KILENCEDIK MAGYAR FELTALÁLÓK NAPJA

 

 ÜNNEPLÉS

 

2017. június 9. (Péntek)

 

Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót, Alkotmány u. 2-4.

 

 

 

Több országban már hosszú évtizedek óta megünnepelik a saját feltalálóik napját. A Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 2008. évi Közgyűlése közfelkiáltással elhatározta, hogy:
 

a Magyar Feltalálók Napja június 13-án legyen.

Azért esett e napra a választás, mert 1941. június 13-án jelentette be Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel díjas tudós, Eljárás jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására című találmányát, amelyre a Magyar Szabadalmi Bíróság 133 789. számon 1947-ben szabadalmat adott. Ez a magyar szabadalom indította el e létfontos vitaminnak a gyógyszerré válását. Nincs ezen kívül még egy magyar szabadalom, amely ekkora hatású lett volna az innováció terén.

Szent-Györgyi Albert életéről és munkásságáról > > > itt olvashat.

Tudósítás

 

A IX. Magyar Feltalálók Napjának ünnepséget 2017. június 9-én pénteken rendeztünk meg a Nemzeti Botanikus Kertben (Vácrátót, Alkotmány utca 2-4).

Az eseményem a Magyar Feltalálók Egyesületének tagjai és azok hozzátartozói vettek részt (62 fő).

A helyszínról:

A Nemzeti Botanikus Kert a Magyar Tudományos Akadémia Ökológiai és Botanikai Kutatóintézete, Ökológiai Kutatóközpont egyben (honlapja itt).
Az intézmény több mint 180 éves műemlék- és természetvédelem alatt álló romantikus tájképi kerthazánk legjelentősebb tudományos élőnövény gyűjteménye. Minden évszakban lebilincselő látvány 27 hektáron terül el. A kertben fészkelő madárfajok száma 62, a tavakban 22 halfaj él, és 73 puhatestű (csiga, kagyló) állatfaj talált itt otthonra. Egynyári növénybemutatók, hangulatos sétautak, muskátli- és rózsa fajtabemutató és a természet sok-sok apró csodája várja egész évben kedves vendégeinket.

Program:

8:00 - 11:00 - Találkozó a kertben, szabad séta

11:00 - 13:30 - Ünnepi Ülés, helyszíne a "Karbonház" volt.

Ennek az épületnek a hőellátása a passzív napenergia-hasznosítás elvén működik: földhőt hasznosít. Kivételesen alacsony energiafelhasználása révén kevésbé terheli a környezetet, működtetése minimális szén-dioxid kibocsátással jár. Az épületben kialakított konferenciaterem alkalmas ismeretterjesztő előadások tartására.  A teremhez  kapcsolódik a földszinten lévő, „Túl nagy lábon élünk” című szemléletformáló, interaktív állandó kiállítás.

11:00 - 12:00  - „Túl nagy lábon élünk” című kiállítás megtekintése (ismertető itt). A kiállítás témakörei: 1.) Éghajlatváltozás, 2.) Biológiai sokféleség, 3.) Alacsony szén-dioxid kibocsátású energiaforrások, 4.) Geoterm projekt, 5.) Klímabarát otthon, 6.) Váltson méretet!

12:00 - 12:45  - Oláh György ökológiai lábnyoma - előadás (Vedres András)

12:45 - 13:00 - Köhler Mihály ökológiai lábnyoma" - felkért hozzászólás (Köhler Mihály)

13:00 - 13:15 - Kitüntetés: Dr. Szőcs István: "Feltalálói Életműdíj"

13:15 - 14:30 - Közös étkezés (Pizzák, sütemények, üdítő italok)

14:30 - 15:30 - Kertlátogatás vezetéssel

15:30 - 18:00 - Szabad séta

 

Videofilm a díszülésről, benne  Oláh György ökológiai lábnyoma  című előadás itt megtekinthető.

 

 

 

Szent-Györgyi Albert: Fohász

 

Uram! Ezt a gyönyörű Földet adtad otthonunknak,

Mélyébe mérhetetlen kincseket rejtettél,

Képessé tettél, hogy megértsük művedet,

Megkönnyítsük munkánkat, száműzzük az éhséget és betegséget.

 

Mi kiássuk a kincseket, hogy azokat eltékozoljuk,

Belőlük a pusztítás félelmetes eszközeit készítjük,

Hogy azokkal leromboljuk, mit más ember épít,

Míg azok ellenünk nem fordulnak és elpusztítanak minket, és gyermekeinket.

 

Uram! Engedd, hogy társaid legyünk az alkotásban,

Megértsük és megszépítsük a Te kezed munkáját,

Hogy ez a mi bolygónk a békesség, a bőség,

A boldogság és szépség biztos otthona lehessen.

 Ámen

 

 

 

"Nekünk magyaroknak az a legfőbb bajunk a világban, hogy rólunk mást alig tudnak, mint hogy militaristák vagyunk és hogy itt terem a csikós, a csárda, a betyár és a gulyás. Ezen nincs sok tisztelni vagy megbecsülni való... - írta Szent-Györgyi Albert nyílt levelében több mint fél évszázada, és azt tartotta kívánatosnak, ha minden erőnket az alkotó, építő munkára fordítjuk és a kultúra terén próbálunk erősek lenni."