XI. MAGYAR FELTALÁLÓK NAPJA

 

 ÜNNEPLÉS

 

2019. június 14. (Péntek)

 

Budapest Kőbánya, Gyömrői út 19. és Gergely utca 4.

 

 

 

Több országban már hosszú évtizedek óta megünnepelik a saját feltalálóik napját. A Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 2008. évi Közgyűlése közfelkiáltással elhatározta, hogy:
 

a Magyar Feltalálók Napja június 13-án legyen.

Azért esett e napra a választás, mert 1941. június 13-án jelentette be Szent-Györgyi Albert egyetemi tanár, Nobel díjas tudós, Eljárás jól eltartható, nagy C-vitamintartalmú készítmények előállítására című találmányát, amelyre a Magyar Szabadalmi Bíróság 133 789. számon 1947-ben szabadalmat adott. Ez a magyar szabadalom indította el e létfontos vitaminnak a gyógyszerré válását. Nincs ezen kívül még egy magyar szabadalom, amely ekkora hatású lett volna az innováció terén.

Szent-Györgyi Albert életéről és munkásságáról > > > itt olvashat.

Tudósítás

 

A Magyar Feltalálók Egyesülete harminc évvel ezelőtt, 1989. augusztus 24-én, a rendszerváltás hajnalán Budapesten, a Kőbányai Gyógyszerárúgyár, mai nevén Richter Gedeon Nyrt. TMK tanácstermében alakult meg.

A XI. Magyar Feltalálók Napjának ünnepséget 2019. június 14-én pénteken rendeztünk meg a Budapesten, Kőbányán a MAFE megalakulása harmincadik jubileumának megtisztelésére, az alábbiak szerint:

12:00 óra

Megalakulási emléktáblánk megkoszorúzása a Richter irodahát (Bp. X. Gyömrői út 19.) falán

12:30 - 15:30

Díszebéd és díszünnepség (Zila-vendégló (Bp. X. Gergely utca 4.)

Az eseményem a Magyar Feltalálók Egyesületének tagjai és azok hozzátartozói vettek részt (42 fő).

 

Videofilm a koszorúzásról: https://www.youtube.com/watch?v=I-qTq5RVjoY&feature=youtu.be

MAFE történelem dióhéjban: http://inventor.hu/aktualis/mafetrt.htm

MAFE történelmi filmhíradó (1992-2014): https://www.youtube.com/watch?reload=9&v=Zwn3Kz4df8U&feature=youtu.be

"Emlékeink szárnyán" előadás (Vedres András) pdf formában:

 

"Nekünk magyaroknak az a legfőbb bajunk a világban, hogy rólunk mást alig tudnak, mint hogy militaristák vagyunk és hogy itt terem a csikós, a csárda, a betyár és a gulyás. Ezen nincs sok tisztelni vagy megbecsülni való... - írta Szent-Györgyi Albert nyílt levelében több mint fél évszázada, és azt tartotta kívánatosnak, ha minden erőnket az alkotó, építő munkára fordítjuk és a kultúra terén próbálunk erősek lenni."