Szellemi Tulajdon Világnapja: április 26.

 

 

Köszöntő

Az ENSZ genfi székhelyű Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO) 2000. évi közgyűlésén április 26-át a „Szellemi Tulajdon Világnapjává” nyilvánította.

E világnap alkalom megtisztelni a műszaki alkotókat és művészeket, akik létrehozzák azt a különleges tulajdonformát, amely a szükségletek kielégítése szempontjából alapvető.

Hazánkban 2001 óta minden évben a Magyar Szabadalmi Hivatal, majd jogutódja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala megünnepli ezt a napot, „Millenniumi Díjjal” kitüntetve a legkiválóbb érdekelt szervezeteket. Eddig 70 jogi személy, társadalmi szervezet (Magyar Iparjogvédelmi és Szerzői Jogi Egyesület, Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülete, Neuman János Számítógép-tudományos Társaság, Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület, Magyar Védjegy Egyesület, Magyar Mérnöki Kamara) egyetem, kutató intézet, közintézmény, alapítvány és vállalkozás kapott ilyen elismerést.

A Magyar Feltalálók Egyesülete köszönti a magyar műszaki alkotókat, és a szellemi tulajdon védelem terén tevékenykedőket 2016. április 26-án, a „Szellemi Tulajdon Világnapja” alkalmából, és kifejezi reményét, hogy a feltalálók nagyobb társadalmi elismerése be fog következni.

 

 

 A Szellemi Tulajdon Világnapja (2016) alkalmából készült Vedres András elemző írása:

„A szellemi tulajdonról egy XXI. század eleji szemüvegen át,

I. rész – a fogalmak tisztázása”

 

 

 

A 2016. évi Millenniumi díjak nyertesei:

Kortárs Építészeti Központ

Magyar Fotográfusok Háza - Mai Manó ház

Norma Instruments Zrt.

Pro Art - Szövetség a Szerzői Jogokért

SolartFilm