Wilheim László feltaláló, a MAFE Ügyvezetőségének tagja 79 éves korában elhunyt.

 

Emlékezés Wilheim Lászlóra

 

Feltalálótársunk, bajtársunk, Wilheim László, jól itt hagytál minket.

Leállt a WILA-motor, csend, üresség marad utána és a kegyelet.

László, ott a másvilágon, halljad meg, hogy tetteidért kijár neked a dicsőség babér koszorúja. Különösen azért, mert hét kiváló találmányt agyaltál ki.

 

Az emberi test halandó. A szellem örök. Megidézem most Wilheim László szellemét. Mindenek előtt találmányi gondolatait, amelyek halhatatlan megnyilvánulásai barátunk elméjének. Találmányaid a mai technika mozgásban tartóinak, a belsőégésű motorok dugattyúinak, a jobbítását célozzák.

Tudd meg, hogy amíg a világ eszmélete létezni fog, addig fellelhetők lesznek szabadalmaidban közzétett megoldásaid. Azokból bizton terebélyesedni fog a technika, mindannyiunk üdvére. Egy viszont már biztos, mindez a WILA-motor cég nélkül fog megtörténni, mert az is veled eltávozott köreinkből.

 

Az első feltalált megoldásod 1989-ben született, akkor, amikor reményekkel telve indultunk el hazánk jobbításának útján. Te akkor rögtön felismerted, hogy a feltalálóknak szövetkezniük kell egy alkotásbarát rendszer kiharcolása érdekében. Ezért csatlakoztál a frissen megszervezett Magyar Feltalálók Egyesületéhez, és a tagság azonnal beválasztott az Ügyvezetőségbe, ahol híven szolgáltad a közösséget. Most utánad az Ellenőrző Bizottság elnöki széke megürült. Meghatottan mondunk László neked köszönetet a negyed század alatt a Magyar Feltalálók Egyesületében kifejtett munkádért.

 

El kell mondjam neked László, hogy számunkra szabadalmaidon kívül sokkal becsesebb a szellemi örökséged. Mi is az? Hát a mi drágakincsünk a Te példamutatásod a nehézségek leküzdése terén.

 

Találmányaid hasznosításakor összeütközésbe kerültél, mint nagyon sok feltaláló, az állam korrektnek és támogatónak kikiáltott intézményeivel. Bátran rámutattál arra, hogy ezek a hivatalok csak szavakban támogatják az alkotó embereket és a megújulásunkat. Azok a hivatalok valójában csak rövidtávú nagyobb állami bevételre törekednek, azért, hogy lehessen egyre többet saját magukra költeni. Ez a tapasztalásod napjainkban már teljesen nyilvánvalóvá vált.

 

Az adóhatóság ellen vívott hosszú harcodban bátor voltál. Sajnos a teljes sikert elérni már nem adatik meg Neked. Időd lejárt. Utolsó üzeneteid egyikét idézem itt, mert azt jól szívünkbe véstük:

 

„Ki kell tartani, nem azért, hogy nekem legyen mit enni…, hanem azért, hogy unokáinknak legyen jobb!”

 

László, ott a másvilágon, halljad meg tehát, hogy tetteidért kijár neked tőlünk a dicsőség babér koszorúja.

 

Nyugodj békében harcostársunk!

 

Vedres András MAFE Főtitkár

 

 

Utolsó videó: https://www.youtube.com/watch?v=npgEO6WJdhw

Újság riportok: http://mno.hu/migr_1834/perben-egy-15-milliardot-ero-talalmany-miatt-534767

http://mno.hu/migr_1834/egy-nem-tipikus-adoalany-kalvariaja-543828