Csorba József Géniusz díjas feltaláló elhunyt.

Temetése: 2011. április 13-án szerdán lesz 11:15 órakor Budapesten, a Csepeli Temetőben (2. sz. ravatalozó).

 

Csorba József életének 82 évében, hosszú betegség után, 2011. március 17-én, elhunyt.

Az ötvenes években katona volt, 1960-ban költözött Csepelre, ahol két keze munkájával építette fel családi házát a Királyerdőben. A Csepeli Motorkerékpárgyárban kapott munkát.  A gyakorlati tapasztalatokat tanárként is kamatoztatta,
a MÜM 1. Szakmunkásképző Intézetben oktatta a tanulókat a szerszámkészítés rejtelmeire. Majd ismét a Csepel Művek lett munkahelye, ekkor daruszerelő csoportvezető volt. Újításait idő tájt kezdte el kifejleszteni.

A Magyar Feltalálók Egyesületének kezdetektől tagja volt.

 

 

Az Európai Szabadalmi Egyezmény tagjai lettünk 2003. január elsején. Ez alkalommal előre megtervezve az első bejelentést Csorba József tette:  "Többrészes fedőtartó" címmel

 

 

Elment az utolsó munkás-feltalálónk, távozott vele egy korszak.

Akkoriban  reggelente a "Vörös Csepel" gyárai fújták a jelet, majd munkáskezek gyakorlott mozdulatai alakítani kezdték az anyagot a váltásig. A műszak után feléledtek a gyárakat övező telkecskék, a gyárak népe ott szorgoskodott tovább. Majd estefelé sör, fröccs mellett múlt a napi bú, baj. 

Csorba Jóska közöttük edződött, mint a csepeli kohó vasa. A verejték cseppjei mint millió kis nagyító lencse látatták neki a megoldandókat, s ezért folyton törte a fejét: hogyan lehetne könnyebben, egyszerűbben, jobban.  Rajzolgatott, a papír és ceruza sok mindent megenged, de az anyag gyakorta ellenáll, tanulta meg Jóska a nagy igazságot. Így lett Ő újító, aki akkoriban megbecsült tagja volt egy kollektívának.

 

A szocialista termelési rend kerekét megállítottuk. Ennek eredményeként már nem fújt a gyár, reggelente a munkáskezek ölbe tettek maradtak. Összeomlott a "Vörös Csepel" az újító Csorba Jóska élete is másfelé fordult. Feltaláló lett, aki alkotásait el is készítette.

 

Mindig azt hangsúlyozta, hogy őt nem a pénz motiválja, inkább az a cél vezérli, hogy segítsen embertársain. Találmányai felemésztették megtakarításait, de hozzájárulhatnának ahhoz, hogy az emberek könnyebben élhessék mindennapjaikat. Csorba József  szabadalmaztatott találmányai örök emlékül legyenek:

 

  1. Eszköz állatok szállításához, illetve mozgásának átmeneti, elsősorban gyógyászati célú korlátozásához

  2. Tetőcsomagtartó

  3. Többfunkciós gyermekszék, elsősorban biztonságos gyermekülés gépjárműbe

  4. Eszköz kutyák ürülékének a felszedéséhez

  5. Ügyességi játék

  6. Zárral ellátott fedél kis mennyiségű áru szállításához, elsősorban háztartási bevásárláshoz alkalmas eszközhöz

  7. Eszköz kis mennyiségű áru szállításához, elsősorban háztartási bevásárláshoz

  8. Evőeszköz-tartó

  9. Többrészes fedőtartó

Már súlyos betegen, 2010 nyarán, az amputációja előtt még elsántikált hozzánk Csepelről. Elmondta, hogy anyagilag nagyon rossz helyzetbe került, mert találmányaira csak ment a pénz. Nagyon sajnálja, de  nem tudja az illetékeket a Magyar Szabadalmi Hivatalnak tovább fizetni. Támogatást vár az államtól.  Csak a támogatás reményét tudtuk felcsillantani, hogy a "fülkeforradalom" után majd csak jobb lesz a feltalálók helyzete. Ebben bízva hagyott itt bennünket Csorba József társunk.

 

Nyugodjék békében!

 

Dr. Vedres András