A jeles időfordulók kapcsán tagságuk véleménye alapján az alábbi feltalálókat tartjuk a nevezetes időszakok legjelentősebb alkotóinak:

A 20. század utolsó évtizedének feltalálója:

Bejczy Antal

wpe1.jpg (3675 bytes)
Bejczy Antal

Ő a NASA egyik részlegét vezeti. Itt olvashatják rövid szakmai bemutatkozóját. Találmányai, amelyek az automatizálással kapcsolatosak, képezték az alapját a Mars-robot megalkotásának. Az Egyesült Államok űrkutatási programja keretében sikeresen végzi küldetését az a robot a titokzatos égitesten.

 

A 20. század feltalálója:

Szilárd Leo

Szilárd Leo kezében a híres levél, amit Eistein aláír, majd az atomkorszak elkezdődik

Szilárd Leo Budapesten született 1898-ban és az Egyesült Államokban (La Jolla) hunyt el 1964-ben.
"Szilárd Leo egy dologra ügyelt nagyon: hogy sose mondja azt, amit várnak tőle" (Teller Ede). Mégis sikerült Eisteinnel és a többi tudóssal együtt rávennie Roosvelt elnököt 1939-ben az atomprogram elindítására.
Enrico Fermivel feltalálta az grafit szabályozta atomreaktort. Egyedüli magyarként bekerült az USA Feltaláló Panteonjába.

A II. évezred feltalálója:

Leonardo da Vinci

 

Leonardo da Vinci 1452-ben született Toszkánában és 1519-ben halt meg Clos Lucé kastélyban a Loire mellett. Tagja volt a Szent Lukács céhnek és Verocchio műhelyében kezdett alkotni Firenzében, majd Milánóban, és végül Franciaországban.

Leonardo korában a művészi alkotás és a feltalálás még azonos fogalmak (Az első törvény a találmányokra 1474-ben keletkezett, a szerzői jogra pedig 1709-ben). Akkoriban többen így szignálták a festményeiket: “inventor et pictor xy”. Mert például egy festmény vagy egy találmány alapja azonos, nevezetesen az alkotói gondolat. Erről így írt Leonardo: “..a mű feltalálójának szellemében van meg, de nem juthat tökéletességre a kéz működése nélkül.”
Nincs különbség sem tartalmi, sem formai szempontból “művészi” és “műszaki” rajzai között. Rajzos hagyatéka több mint 4000 lapot tesz ki, és amelyeket szerzőjük “kódexekbe” sorolt, mint például a madarak repüléséről, anatómiáról, hadi gépezetekről, építészetről, urbanisztikáról stb.

Leonardo által feltalált mechanikai eszközök képezték a későbbi századok gépeinek alapjait. Számtalan találmánya közül jó néhány csak a 20. században valósult meg, mint a tengeralattjáró, az ejtőernyő, a helikopter, vagy a géppuska.

Optikai és légkörfizikai megfigyelései alapozzák meg festészetében a fény finom átmeneteinek érzékeltetését a “sfumato” ábrázolásmódot, amellyel átlényegítette festményeire a “levegőt” és a távolságot kiküszöbölvén az idő dimenziót.