A Magyar Feltalálók Egyesületének közleménye:

Az alkotói kedvezmény eltörlése szellemi abortusz

 Hazánk évtizedek óta államcsőd felé tart. Ennek egyik oka és egyben megnyilvánulása is a hazai alkotások számának 1989-ben elkezdődött állandó csökkenése.

A történelem bizonyítja, hogy az emberiség csak folytonos, és egyre növekvő alkotói tevékenység mellett képes boldogulni. Ezért aztán az államok egyik fontos feladata, hogy alkotásra ösztönözzék polgáraikat. Az egyetlen lehetőség a kedvező változások elérésére, érdekelté tenni az embereket abban, hogy hozzanak létre egyre több találmányt, illetve szerzői művet. Egy állam kezében legfontosabb eszköz erre az olyan adópolitika, amely kedvezményeket biztosít az alkotóknak, és alacsony adókat vet ki az alkotói tevékenység után.

Magyarországon még a Kádár korban kialakított mértékben némi adókedvezmény jár az alkotói tevékenység után. Most ebben az államcsőd közeli állapotban az a hír járja, hogy a Kormány meg fogja szüntetni ezt az adókedvezményt.

A Magyar Feltalálók Egyesülete figyelmezteti az állam felelős vezetőit, hogy a helyzetünk jobbra fordítása érdekében ne töröljék el ezt a ma már inkább lélektani, mint anyagi előnyt biztosító alkotói adókedvezményt, hanem inkább nagyobb erkölcsi és anyagi támogatást adjanak a feltalálóknak és alkotó művészeknek, akik a jövő erőforrásait teremtik meg.

Kiadva az MTI-nek 2006. június 13-án