Az EU szabadalom a láthatárra került

 

Az Európai Bizottság Belső Piac és Szolgáltatások Igazgatósága július 12-én meghallgatást rendezett Brüsszelben a jövőbeli szabadalmi politikáról Európában.

Bár az Európai Unió piaca közös, még sincs olyan szabadalom, amely egyaránt érvényes lenne az EU országokban. Törekvések már több mint egy évtizede vannak, de érdemi megoldás nincs.

Létezik, és sikeresen tevékenykedik az Európai Szabadalmi Egyezmény által létrehozott Európai Szabadalmi Hivatal, amely majd az összes társult európai nemzeti szabadalmi hatóság helyett elvégzi a bejelentések szabadalmazhatóságának vizsgálatát. De a szabadalmakat végül is a nemzeti hatóságok adják ki, nemzeti nyelven történik az ügyintézés, és nemzeti síkon folyik az esetleges jogviták intézése is. Ez a rendszer bonyolult és drága, minek következtében az EU országok innovációja nem növekszik a kívánt mértékben.

Az egész napos rendezvényen több mint négyszázan vettek részt a világ minden tájáról, és több mint hatvanan fejthették ki álláspontjukat. Lényegében minden szereplő hangsúlyozta a közösségi szabadalom szükségességét. Erre utalt e tárgyban korábban kiadott EU kérdőívre beérkezett 2515 válasz is.

A meghallgatáson Vedres András, mint a feltalálók világszövetségének (IFIA) elnöke kifejtette, hogy különösen a feltalálók, illetve a kis és közepes vállalkozások igénylik az egységes EU szabadalmat. Javasolta, hogy az Európai Unió, mint egy európai ország, csatlakozzon az Európai Szabadalmi Egyezményhez. Ennek hatálya alatt az Európai Szabadalmi Hivatal adjon ki közösségi szabadalmakat. A fordítási költségek csökkentése érdekében az EU egyezzen bele az angol, a német vagy a francia nyelvek egyikének használatába (London Protocol), valamint járuljon hozzá egy központi szabadalmi bíróság (EPLA) felállításához. Az intervenció teljes szövege  > > > itt letölthető

A meghallgatás zárszavában Charles McCreevy illetékes EU Biztos megállapította, hogy e meghallgatással lezárult egy munkafolyamat. Most a Bizottság értékelése, és a megoldás jogi kidolgozása következik. Kifejtette azon reményét, hogy az év vége előtt érdemi előrelépés fog történni végre a közösségi szabadalom ügyében, mert az mostanra Európa első számú érdeke lett. A zárszó angol nyelven > > > itt letölthető.