Dr. Bejczy Antal bemutatkozója

A JPL-nél szakmai pozícióm "Senior Research Scientist" (ez magyarul értelmetlenül hangzana; jobb híján valaki azt ajánlotta, hogy használjam a "Tudományos Főmunkatárs" kifejezést). Ennek a pozíciónak lényege, hogy professzori ranggal egyenértékű a JPL-nél, mivel ezt a kivételes fokozatot legálabb 4-5 jól ismert amerikai egyetem megfelelő tanszéke ajánlása alapján lehet csak elérni ("professzori állast kapna nálunk, ha éppen üresedés lenne" megjegyzés szükséges mindegyik ajánláshoz).

Nekem 1982-1983-as években volt 4 tényleges (nem feltételes) egyetemi professzori állasra ajánlatom, a mellérendelt intézetek igazgatói állasával együtt, árajánlatokkal, stb. A JPL ezért 1984-ben rendkívül gyorsan elhelyezett a "Senior Research Scientist" kategóriába megerősítve kívánságukat, hogy maradjak itt.

A JPL 3000 technikai alkalmazottja között általában 35-40 viseli ezt a kiemelt állast.

Ettől függetlenül "Affiliate Professor" vagyok a St.Louis városban létező Washington University "Systems Science and Mathematics" tanszéken. (Ez egy jó nevű privát egyetem.) "Affiliate" azt jelenti, hogy nem kell ott laknom, viszont a magasabb szintű oktatásban (doktoranduszok képzésében) kell az egyetem munkájához hozzájárulnom. Egy ottani kínai professzora együtt indítottunk egy robotikai oktatást és laboratóriumot. Havonta egyszer 12 éven keresztül átrepültem St. Louisba néhány napra. Ténylegesen 1-1 hallgatót doktoráltunk robotikából (köztük egy magyar fiút is, akit a BME-ről hozattunk ide amerikai ösztöndíjjal). Ma mar ritkábban repülök át.

Egyébként van 6 robotikával kapcsolatos szabadalmam és 41 kitüntetéses újításom. Megkaptam 1991-ben a NASA "Exceptional Service Award" keresztjét és oklevelet.

Egyik alapítója vagyok az IEEE (ez az amerikai elektromos és elektronikai egyesületek szövetsége több mint 300 ezer taggal) keretén belül a Robotika és Automatizálás Egyesületnek (ma közel hétezer taggal). Ennek vezetésében szerepeltem 14 évig, egy alkalommal elnökkent. Ugyancsak megkaptam az IEEE legmagasabb úgynevezett "Fellow" fokozatát.

Több, mint 150 tudományos cikkem jelent meg, és több mint 50 alkalommal voltam meghívott előadó különböző szemináriumokon és tudományos rendezvényeken szerte a nagyvilágban (a legtöbb nyugat-európai államban, Japánban, Kínában, Tajvanon, Dél-Koreában, Mexikóban, Argentínában, Kanadában, Ausztráliában és nemrég Peruban).

Három nagy nemzetközi robotikai konferenciának voltam szervező elnöke.

Dr. Bejczy Antal