2nd Inventors' Olympiad - GENIUS 2000 Budapest, Virtual Exhibition

Registry number: A/2-321 Category: A/2 Country: Hungary
Salt mixture of low sodium content
The invention
  • The problem to be solved:
    Prevention of stroke, heart attack and atherosclerosis.
  • Definition:
    VIVEGA is a preparation of lox common salt content with a sodium content of 17 p. c. The salt in the product is supplemented by different potassium and magnesium compounds, furthermore by vegetables and spices. It contains in nearly equal quantities potassium and sodium with a desirable biological ratio of the two elements instead of the unhealthy 1:3 and 1:4 ratio so common in our alimentation.
  • Presentation:
    VIVEGA is a patented, new Hungarian health-protecting product, registered and approved by OÉTI (Scientific Institute of Alimentation). Sodium, dosed together wit potassium, does not increase the blood-pressure. Dosing of potassium has a reducing effect on the development of cerebral cases, or other artery complications.
    The magnesium content is suitable for preventing stress effects and heart irregularities.
    Magnesium together with nine components of vegetal origin, as well as a favourable effect on lipoproteins, thus against atherosclersis.
    With the help of the digestive process and the effect of the antioxidant, it decreases the dangers of atherosclerosis, one of the factors of coronary diseases.
    VIVEGA is applicable as a supplement of slimming diets. Its reduction of the water-retaining capacity results in weight-loss, but at the same time and due to its ideal ion-adjustment, it reduces the feeling of hunger.

  • Application:
    It can be applied as common table, as well cooking salt. VIVEGA is recommended to everybody for protecting their health and as a slimming-diet additive.
  • Advantages:
    The salt mixture of low sodium content is favorable to the heart, decreasing the effects of high salt consumption: its potassium, magnesium and antioxidant content even protects the heart.
    Its favorable physiological effect will be multiplied, thus it has an anti-heart irregularities and anti-heart-attack effect.
    Dishes prepared with this new salt-mixture are not only healthy, but also very tasty, improving the food quality for patients on low-sodium-diet.
  • Stage of development:
    In possession of all registrations and permissions the product is marketable.
The inventor(s)
  • Name(s): Ms dr. Gyarmathyné, Nemes Erzsébet and Mr dr. Farsang, Csaba

  • Self introduction: Ms dr. Gyarmathyné, Nemes Erzsébet is pharmacist and Mr dr. Farsang, Csaba is medical doctor
The protection
  • Form: Hungarian patent No.: 212837; Trade mark: VIVEGA®
  • Priority: 1997
  • Countries where it is force: Hungary
Business intention: Marketing of product and/or licence agreement
Contact
  • Name: Ms dr Gyarmathyné, Nemes Erzsébet
  • E-mail: genius@inventor.hu
  • Fax: +361-3256738
  • Phone: +361-3262590
  • Address: Budapest H-1023, Frankel Leó út 84

 

Magyar

Csökkentett nátriumtartalmú sókeverék

A találmány:

  • A megoldott probléma:
    A stroke, a szívinfarktus és az érelmeszesedés megelőzése.
  • Meghatározás:
    A VIVEGA® csökkentett nátriumtartalmú sókeverék, 17% nátriumtartalommal. A készítményben a konyhasót kálium, magnézium-vegyületek, zöldségek és fűszerek pótolják. Közel egyenlő mennyiségben tartalmaz káliumot és nátriumot, amely a két elem esetében a kívánatos biológiai arány, a néptáplálkozásunkban a helytelenül alakult 1:3 és 1:4 aránnyal szemben.
  • Bemutatás:
    A VIVEGA® szabadalmazott, az OÉTI által törzskönyvezett és engedélyezett, új, magyar, egészségvédő fűszersó. A nátrium a káliummal együtt adagolva nem emeli a vérnyomást. A kálium adagolása hipertóniás betegeknél csökkenti az agyi események és más érszövődmények kialakulását. Magnézium-tartalma alkalmas stresszhatások és szívritmuszavarok kivédésére. A magnézium trombózis-0ellenes, a vérzsírokra gyakorolt kedvező hatásánál fogva véd az érelmeszesedés, az atherosclerosis ellen, csakúgy, mint a VIVEGA® kilenc növényi komponense, valamint C-vitamin tartalma. Az emésztési folyamatok elősegítésével és az antioxidáns hatása miatt a koronária-szívbetegségek egyik veszélyeztető tényezőjének, az érelmeszesedésnek csökkentését eredményezi.
    A VIVEGA® a fogyókúrás étrend kiegészítésére is kifejezetten alkalmas. A vízmegkötő képesség csökkentése révén csökken a testsúly, ugyanakkor az ideális ionbeállítás miatt csökken az éhezés formájában jelentkező hiányérzet.
  • Előnyök:
    A csökkentett nátrium-tartalmú sókeverék nem csak leveszi a szívről a magas konyhasóbevitel által okozott terhet, hanem kálium, magnézium és antioxidáns tartalma következtében védi is a szívet. A kedvező élettani hatás emiatt hatványozódik, szívritmuszavar-ellenes és szívinfarktus-ellenes hatású. Az új sókeverékkel készült ételek nemcsak nagyon egészségesek, hanem nagyon ízletesek is, jelentősen javítva a nátriumszegény diétára szoruló betegek és fogyókúrázók életminőségét.